Costuri & Proces

Procesul de hidroizolare terasa circulabila

In constructii, hidroizolarea este necesara, deoarece structura portanta, inclusiv betonul insusi nu este impermeabil, insa poate fi hidroizolat cu usurinta folosind aditivi. Chiar daca betunul este impermeabilizat cu solutii spoeciale, acesta lucreaza in timp, apar crapaturi structurale, de aceea este recomandat a se folosi sisteme performante de hidroizolatii, in special poliuretan datorita elasticitatii, duratei de viata a produsului (peste 25 de ani), rezistenta la cicluri inghet/dezghet.

Proiectele de hidroizolatii sunt complexe. Acestea trebuie sa urmeze standarde stricte de punere in opera pentru executarea corecta a unei lucrari de hidroizolatii.

Acestea sunt cateva din punctele pe care proiectantii si executantii le au in vedere inainte de inceperea lucrarilor de hidroizolatii la terase:

 • Pentru proiectarea acoperisului de tip terasa va fi luata in considerare destinatia spatiului rezultant; De exemplu, daca terasa va fi circulabila, necirculabila, carosabila sau verde, tinand cont de necesitatile termice si hidroizolante, dar si de inaltimea rezultanta a acesteia.
 • Se va tine cont de conditiile climatice, sa fie normale, adecvate la lucrarile de hidroizolatii, fara vanturi puternice sau ploaie, le temperaturi pozitive peste 5 grade Celsius. Este interzisa executia lucrarilor de hidroizolatii pe burnita, inghet, zapada, ploi, inclusive vant intens.
 • Lucrarile de hidroizolatii terase trebuiesc finalizate in aceeasi zi, fara pauze pentru a preveni deteriorarea lucrarii datorita factorilor naturali previzibili (ploi, vant) ce pot actiona pe timpul pauzelor de lucru (noaptea, zile libere), acestea pot afecta structura nefinalizata.
 • De asemenea se va tine cont si de tipul suportului de rezistenta, forma, consistenta si posibilitatea de rectificare inainte de a aplica hidroizolatia.
 • Totodata caracteristicile performante ale materialelor de asemenea vor fi luate in considerare pentru un proiect reusit.
 • Respectarea cronologica a etapelor de racordare a hidroizolatiei cu diverse elemente de pe un acoperis precum gurile de scurgere, jgheaburile, rosturile, strapungerile, s.a.m.d. elimina posibilitatea infiltratiilor in substrat.
 • Inainte de inceperea lucrarilor, se va elabora documentatia tehnica de executie, vom prelua frontul de lucru in baza unui proces verbal si se vom asigura ca toate prevederile legale de pe santier sunt executate intocmai, materialele sunt stocate corespunzator, etc.

Stratul de finisaj are si rolul de a proteja hidroizolatia. In functie de masa produsului folosit (greutate) aceasta protectie poate fi protectie grea (mai mare de 20Kg/m2), realizata din:

 • Pietris in strat (aproximativ 5 cm grosime) de regula insotit de vegetatie la acoperisuri verzi – terase necirculabile decat ocazional
 • Dale pavaj pe pat de nisip, mortar sau ploturi, inclusiv decking sau pardoseala flotanta
 • Sapa armata cu finisaj ceramic
 • Covoare de marmura – un finisaj continuu, sigur, durabil si elegant

O parte importanta a hidroizolatiei este folosirea unei hidroizolatii continue si cu elasticitate mare, fara imbinarii pentru a elimina orice risc care poate aparea in timp.

Costuri de hidroizolare terasa circulabila

Costurile de hidroizolare terasa difera de la o firma la alta si de la un oras la altul. Costurile pentru hidroizolatia teraselor sunt influentate de multi factori inclusiv de locatia lucrarii sau conditii climatice. Iata cativa factori importanti:

 • Dimensiunea terasei – suprafata care trebuie lucrata in functie de problemele prezentate pot influenta costul manoperei, dar si ale materialelor folosite. Nu este nicio surpriza ca o terasa mare va fi mai costisitoare de realizat.
 • Complexitatea acoperisului de tip terasa – aici se iau in calcul elementele ce strapung suprafata acesteia (aerisiri, ventilatoare, scurgeri, etc).
 • Severitatea reparatiilor – in cazul acoperisurilor de tip terasa existente, se va tine cont de localizarea problemei si strapungerea acesteia in straturile inferioare. In functie de stratul afectat, problema poate fi superficiala sau severa.
 • Materiale si finisajul ales – un cost foarte important intr-o lucrare de hidroizolare terasa il reprezinta materialul ales atat la executarea de straturi terasa circulabila, cat si pentru finisaj.
 • Manopera – costul specialistilor ce vor executa lucrarea de hidroizolatie, cat si costul profesionistilor care vor realiza finisajele ulterioare.

Este important sa apelati la firme specializate, care pot prezenta atat proiectul, cat si executarea acestuia in conformitate cu reglementarile din domeniu pentru a beneficia de o terasa de acoperis de calitate, alaturi de prieteni si familie cu o garantie a lucrarii

Pentru rezultate durabile, ai nevoie de o companie specializata in domeniul sistemelor de hidroizolatii. Specialiștii cunosc în detaliu fiecare pas care trebuie urmat pentru ca lucrarea să fie dusă la bun sfârșit în mod corect, iar hidroizolatia să fie sigura si rezistenta în timp.

Dezavantaje Sisteme Pardoseli Flotante vs. Sistem Covor de Marmura care se auto curata:

Intretinerea teraselor circulabile ale caror sisteme se aleg pardosela tip deck sau flotanta cu gresie este un sistem care da bataie de cap celor care il aleg din mai multe aspecte. În acest caz se respectă recomandările furnizorilor care, de regulă, sugerează curățarea hidroizolației o dată în decursul unui an. De aceea, se vor demonta pardoselile si trebuiesc curatate cu furtunul cu apa depunerile care apar in decursul timpului cum ar fi frunze, praf etc.

Procedeul se realizeaza prin aspirare, insotita de spalare cu jet de apa sub presiune. Toate acestea abia dupa indepartarea bucatilor de pavaj sau deck-ului existent.

In situatia placarii cu placi ceramice lipite, intretinerea hidroizolatiei dupa aplicare nu mai este posibila. Tocmai din acest motiv este extrem de important ca izolarea sa fie bine realizata de la bun inceput.

75%  din activitatea noastra ca si companie actioneaza in refacerea sistemelor de hidroizolatie montate de alte companii sau echipe de constructii. Aceste reparatii le facem tocmai pe refacerea teraselor circulabile cu sistem de gresie lipita pe adeziv.

In normative, lipirea gresiei care trebuie sa fie de exterior, dar de multe ori nu se tine cont de acest aspect, adezivul cu care se lipeste gresia trebuie sa fie unul profesional si destul de maleabil  la ciclurile de inghet. Pe langa acest aspect, la fiecare proiect, gresia se monteaza asa cum doreste beneficiarul, numai ca acest sistem trebuie sa aiba rosturi de dilatare de 5cm din 2ml in 2ml, tocmai pentru a prelua tensiunile care apar in ceramica. Acest aspect nu se executa din doua motive:

 1. Aplicatorii nu cunosc acest apect si datorita nerespectarii normelor de montaj, tensiunile apar in ceramica, chitul de rosturi sare si de acolo intr-un ciclu de inghet/dezghet sistemul se strica.
 2. Beneficiarii nu doresc sa monteze aceste rosturi pentru ca vizual nu arata bine, dar nu stiu la ce riscuri sunt supusi.

Hidroizolatia are o importanta cruciala in procesul de constructie al unei locuinte. Este foarte bine sa tratam cu mare atentie acest aspect inca de la inceput si sa ne informam temeinic depre sisteme de hidroizolatie.

In momentul actual, foarte putini beneficiari apeleaza la o companie cu experinta in sisteme de hidroizolatii atunci cand isi construiesc o locuinta. In foarte multe cazuri, beneficiarii aleg sa lucreze cu o echipa de meseriasi pentru a avea costuri mai scazute in procesul de constructie, dar omit un fapt esential- experienta in domeniul hidroizolatiilor si garantia de buna executie din partea acestora. 

O echipa de meseriasi nu are nicio responsabilitate, pentru ca nu au la baza decat un feedback pozitiv din partea unei cunostinte a beneficiarului.

SUNA ACUM!