Hidroizolatii Terase Circulabile

Procesul de hidroizolare terasa circulabila

In constructii, hidroizolarea este necesara, deoarece structura portanta, inclusiv betonul insusi nu este impermeabil, insa poate fi hidroizolat cu usurinta folosind aditivi. Chiar daca betunul este impermeabilizat cu solutii spoeciale, acesta lucreaza in timp, apar cratapuri structurale de aceea este recomandat a se folosi sisteme performante de hidroizolatii, in special poliuretan datorita elasticitatii, duratei de viata a produsului (peste 25 de ani), rezistenta la cicluri inghet/dezghet.

Proiectele de hidroizolatii sunt complexe. Acestea trebuie sa urmeze standarde stricte de punere in opera pentru executarea corecta a unei lucrari de hidroizolatii. Acestea sunt cateva din punctele pe care proiectantii si executantii le au in vedere inainte de inceperea lucrarilor de hidroizolatii la terase.

  • Pentru proiectarea acoperisului de tip terasa va fi luata in considerare destinatia spatiului rezultant.
  • De exemplu, daca terasa va fi circulabila, necirculabila, carosabila sau verde, tinand cont de necesitatile termice si hidroizolante, dar si de inaltimea rezultanta a acesteia.
  • Se va tine cont de conditiile climatice, sa fie normale, adecvate la lucrarile de hidroizolatii, fara vanturi puternice sau ploaie, le temperaturi pozitive peste 5 grade Celsius. Este interzisa executia lucrarilor de hidroizolatii pe burnita, inghet, zapada, ploi, inclusive vant intens.
  • Lucrarilor de hidroizolatii terase trebuie finalizate in aceeasi zi, fara pauze pentru a preveni deteriorarea lucrarii datorita factorilor naturali previzibili (ploi, vant) ce pot actiona pe timpul pauzelor de lucru (noaptea, zile libere), care pot afecta structura nefinalizata.
  • De asemenea se va tine cont si de tipul suportului de rezistenta, forma, consistenta si posibilitatea de rectificare inainte de a aplica hidroizolatia.
  • Totodata, caracteristicile performante ale materialelor vor fi luate in considerare pentru un proiect reusit.
  • Respectarea cronologica a etapelor de racordare a hidroizolatiei cu diverse elemente de pe un acoperis precum gurile de scurgere, jgheaburile, rosturile, strapungerile, s.a.m.d. elimina posibilitatea infiltratiilor in substrat.
  • Inainte de inceperea lucrarilor, se va elabora documentatia tehnica de executie, vom prelua frontul de lucru in baza unui proces verbal si ne vom asigura ca toate prevederile legale de pe santier sunt executate intocmai, materialele sunt stocate corespunzator, etc.

Produsele noastre pentru o hidroizolare completa a terasei sunt concepute din materiale de inalta calitate si proiectate pentru a rezista unor conditii extreme. Chiar si in cazul in care este vorba despre un acoperis de bloc, nu trebuie trecuta cu vederea importanta unei hidroizolatii de calitate.

Stratul de finisaj are si rolul de a proteja hidroizolatia. In functie de masa produsului folosit (greutate) aceasta protectie poate fi protectie grea (mai mare de 20Kg/m2), realizata din:

  • Pietris in strat (aproximativ 5 cm grosime) de regula insotit de vegetatie la acoperisurile verzi – terase necirculabil (ocazional)
  • Dale pavaj pe pat de nisip, mortar sau ploturi, inclusiv decking sau pardoselala flotanta
  • Sapa armata cu finisaj ceramic
  • Covoare de marmura – un finisaj continuu, sigur, durabil si elegant

O parte importanta a hidroizolatiei este sa se foloseasca hidroizolatii continue si cu elasticitate mare, fara imbinari, pentru a elimina orice risc care poate aparea in timp.

Costuri de hidroizolare terasa circulabila

Costurile de hidroizolare terasa difera de la o firma la alta si de la un oras la altul. Costurile pentru hidroizolatia teraselor sunt influentate de multi factori, inclusiv de locatia lucrarii, conditii climatice. Iata cativa factori importanti:

  • Dimensiunea terasei – suprafata care trebuie lucrata in functie de problemele prezentate pot influenta costul manoperei, dar si ale materialelor folosite. Nu este nicio surpriza ca o terasa mare va fi mai costisitoare de realizat.
  • Complexitatea acoperisului de tip terasa, aici se iau in calcul elementele ce strapung suprafata acesteia (aerisiri, ventilatoare, scurgeri, etc).
  • Severitatea reparatiilor, in cazul acoperisurilor de tip terasa existente, se va tine cont de localizarea problemei si strapungerea acesteia in straturile inferioare. In functie de stratul afectat problema poate fi superficiala sau severa.
  • Materiale si finisajul ales – un cost foarte important intr-o lucrare de hidroizolare terasa il reprezinta materialul ales, atat la executarea de straturi terasa circulabila, cat si pentru finisaj.
  • Manopera – costul specialistilor ce vor executa lucrarea de hidroizolatie, cat si costul profesionistilor care vor realiza finisajele ulterioare.

Pentru rezultate durabile, ai nevoie de o companie specializata in domeniul sistemelor de hidroizolatii. Specialistii cunosc in detaliu fiecare pas care trebuie urmat pentru ca lucrarea sa fie dusa la bun sfarsit in mod corect, iar hidroizolatia sa fie sigura si sa reziste în timp.

Dezavantajele sistemului pardoseli flotante vs. sistemul covor marmura care se auto curata:

Intretinerea teraselor circulabile ale caror sisteme se alege pardoseala tip deck sau flotanta cu gresie  este un sistem care da bataie de pa celor care il aleg. În acest caz, se respecta recomandarile furnizorilor care, de regula, sugereaza curatarea hidroizolatiei o data in decursul unui an. De aceea se vor demonta pardoselile si trabuie curatate cu furtunul cu apa depunerile care apar in decursul timpului cum ar fi frunze, praf etc.

Procedeul se realizează prin aspirare, însoțită de spălare cu jet de apă sub presiune. Toate acestea abia după îndepărtarea bucăților de pavaj sau deck-ului existent.

In situatia placarii cu placi ceramice lipite, intretinerea hidroizolatiei dupa aplicare nu mai este posibila. Tocmai din acest motiv este extrem de important ca izolarea sa fie bine realizata de la bun inceput.

75%  din activitatea noastra ca si companie actioneaza in refacerea sistemelor de hidroizloatie montate de alte companii sau echipe de constructii   aceste reparatii le facem tocmai pe refacerea teraselor circulabile cu sistem de gresie lipita pe adeziv.

In normative, lipirea gresiei care trebuie sa fie de exterior (de multe ori nu se tine cont de acest aspect) adezivul care se lipeste gresia trebuie sa fie unul profesional si destul de maleabil la ciclurile de inghet. Pe langa acest aspect, la fiecare proiect gresia se monteaza asa cum doreste beneficiarul numai ca acest sistem trebuie sa aiba rosturi de dilatare de 5cm din 2 ml in 2 ml, tocmai pentru a prelua tensiunile care apar in ceramica. Acest aspect nu se executa din doua motive:

  1. Aplicatorii nu cunosc acest apect si datorita nerespecarii normelor de montaj, tensiunile apar in ceramica, chitul de rosturi sare si de acolo intr-un ciclu inghet/dezghet sistemul se strica.
  2. Beneficiarii nu doresc sa se monteze cu acete rosturi pentru ca vizual nu arata bine, dar nu constientizeaza riscurile la care se supun.

Hidroizolatia are o importanta cruciala in procesul de constructie al unei locuinte. Este foarte bine sa tratam cu mare atentie acest aspect inca de la inceput si sa ne informam temeinic depre sisteme de hidroizolatie.

In momentul actual, foarte putini beneficiari apeleaza, atunci cand isi construiesc o locuinta, la o companie cu experienta in sisteme de hidroizolatii. In foarte multe cazuri, beneficiarii aleg sa lucreze cu o echipa de meseriasi pentru a avea costuri mai scazute in procesul de constructie, dar omit un fapt esential, experienta in domeniul hidroizolatiilor si garantia de buna executie din partea acestora.

Nu exista niciun contract de executie sau garantie, iar beneficiarul , din cauza neinformarii adecvate este supus unor probleme grave care por aparea pe langa o executie neadecvata si la tragerea legala la raspundere. Pot aparea si accidentari in timpul constructiei, la care beneficiarul este direct raspunzator avanad in vedere ca nu exista forme legale de colaborare cu acea echipa.

Aceste echipe in mare parte stiu sa faca “de toate”, iar in procesul de ofertare, ei iau in calcul sisteme neperfomante si neadecvate de multe ori, tocmai pentru a avea un cost de constructie cat mai mic pentru a putea fii acceptata de beneficiari. Totusi, beneficiarii nu sunt informti de eficiantea sistemelor de hidroizolatie si a finisajelor, care in mare parte, fiind finisaj gresie, acesta nu  rezista mai mult de 5 ani. Tot ce urmeaza dupa, pentru refacerea sistemelor de hidroizolati,e dar si a finisajului, inseamna un pret mult crescut fata de cel platit initial.

Deteriorarea cauzata de apa poate fi o problema grava pentru o constructie. Odata cu problemele de hidroizolatie la terasa, vin o serie de alte probleme care pot submina fundatiile, planseul, pot face conditiile din cladire nesigure si pot deteriora bunurile din interiorul cladirii.

Patrunderea apei poate, de asemenea, deteriora betonul si alte materiale de constructie, in special in clima rece, unde apa poate ingheta si provoca fisuri.

SUNA ACUM!